Poloska parazita. Spontán jelent meg a poloskák ellensége - Poloska parazita

Poloskák – Wikipédia

poloska parazita

Spontán jelent meg a poloskák ellensége Tóth-Gál Enikő fordítása Mivel ott is inváziós fajnak számít, nincs természetes ellensége. A tudósok ezért eredeti otthonából, Ázsiából próbáltak behozni egy apró darázs-fajt, mely felveheti a versenyt a bűzös rovarral. Számos mezőgazdasági területet és botanikus kertet kerestek fel, ahol a rovar pete-csomóit vizsgálták.

Az ARS csoport több törzset is importált a darázsból egy karantén alatt álló komplexumba Newarkba, és hosszas tesztelésbe kezdtek annak érdekében, hogy megállapítsák: alkalmas-e poloska parazita növényvédelemre a faj. Elijah Talamas, a gainesvillei Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat Floridai Osztályának taxonómusa azzal kereste meg, hogy szamuráj darazsat talált Marylandban.

Leszámolt a vérszívó parazitákkal a járvány Budapesten

Talamas eredetileg egy másik ARS csoport tagjaként azt vizsgálta, hogy mely, az államokban honos darazsak fertőzik a poloskák petéit. A tudós egyébként a Trissolcus fajok szakértője.

poloska parazita

Éveket töltött a laboratóriumban azzal, hogy megbizonyosodjon róla: ha szabadon engedik a darazsat, nem okoz gondot az őshonos fajoknak. Csakhogy az élősködők már ott voltak. A genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy a marylandi példányok nem a karanténban tartott törzsekből szöktek meg, hanem "maguktól jöttek".

poloska parazita

A szamuráj darázs betelepítésének lehetőségeit évekig kutatták, majd egyszer csak felbukkant magától. Fotó: Elijah Talamas Az évtizedek során számos hasonló példa volt rá, hogy a biokontroll jelöltek maguktól jelentek meg az új kontinenseken: ilyen például egy gombafaj Entomophaga maimaigamely az erdőket letaroló gyapjaslepkéket pusztítja, vagy a parlagfű-olajosbogár Ophraella communamely az erősen allergén parlagfüvet falja fel. Néha azonban könnyebben megy, mint gondolnánk.

A spontán betelepedések azonban megkérdőjelezik a rovarok kutatásával és szabadon engedésével kapcsolatos jogi szabályozást, és megzavarja a tudósok és törvényhozók munkáját.

Tartalomjegyzék

Erre jó példa a szamuráj darázs érkezése, hiszen egy ígéretes biokontroll-alany, melyet a tudósok már kutattak, és elbírálás alatt volt az elengedésére benyújtott kérelem is. Az Ausztráliába meggondolatlanul betelepített óriásvarangy rengeteg kárt okoz. Korábban volt már példa óriási sikerre a biológiai növényvédelem terén: Afrikában az as években telepítettek be egy dél-amerikai darázsfajt, az Apoanagyrus lopezi-t egy édesburgonyán élősködő bíbortetű faj ellen Phenacoccus manihoti.

A projekt eredményeképpen sikerült megvédeni az alapélelmiszernek számító maniókát, és becslések szerint ezzel 20 millió életet mentettek meg.

  • A csápok többnyire a fej elején, felülről láthatóan erednek, de egyes taxonokban pl.
  • Poloskák – Wikipédia
  • Parazitaellenes tisztitas
  • Spontán jelent meg a poloskák ellensége
  • Vérünkre szomjazik - Az ágyi poloska | Magyar Narancs
  • Szívbetegség: ilyen a szemhéja ha gond van a szívével Az ágyi poloska 0,7 cm nagyságú, lapos, barnás-vöröses árnyalatú élősködő, mely állatokból, emberekből táplálkozik.
  • Rettenetes szuperképességei vannak az ágyi poloskának - Qubit

Azonban számos ellenpélda is van: a patkányok elpusztítására mongúzokat engedtek szabadon Hawaiion ban, aminek pirulák paraziták kezelésére őshonos madarak és teknősök estek áldozatul.

Ennek eredményeképpen mára sokkal óvatosabbak a biológiai növényvédelemre szánt élőlények betelepítésével, és komoly kutatásokat kell végezni az őshonos élővilág védelme érdekében.

Leszámolt a vérszívó parazitákkal a járvány Budapesten - ekofa.hu

Ezekből ki kell derülnie annak, milyen valószínűséggel fog a kérdéses faj rovar, gomba, baktérium elfogyasztani vagy a parazitájává férgek belül a célfajon kívül más élőlényeknek. Ezután három csoport vizsgálja meg a bizonyítékokat: egy tudósokból álló testület, melyben kanadai és mexikói megbízottak is vannak, egy APHIS hivatalnok, és esetenként az Egyesült Államok Halászati és Vadvédelmi Szolgálata.

Az eljárás éveket is igénybe vehet.

Támogasd a munkánkat! Legalább millió éve léteznek az ágyi poloskák, tehát a dinoszauruszok eltűnéséhez vezető kihalási eseményt is túlélték. Ezt egy olyan kutatás során fedezték fel, amely eredetileg a vérszívó poloskák Cimicidae családjának bizarr szaporodási szokásait készült feltérképezni, és végül arra jutott, hogy ezek az ízeltlábúak az embereknél sokkal régebben népesítik be a Földet.

Azonban a szamuráj darázs esetében erre már nincs szükség. A es spontán felbukkanása óta 10 államban jelent meg, és a tudósok legalább 10 különböző törzsüket azonosították.

poloska parazita

Ez azt jelenti, hogy több helyen is felbukkantak, nemcsak Marylandban. Elképzelhető, hogy fertőzött poloska-peték érkeztek a vízi úton szállított növények levelein, amiből az új kontinensre érkezve keltek ki a darazsak, de akár felnőtt állatok is átkerülhettek Amerikába potyautasként.

Most, hogy már az Egyesült Államokban vannak, Anne Nielsen, a Missouri Egyetem entomológusa szerint új kérdések merültek fel. Eredeti hazájában a szamuráj darázs a márványpoloskák tojásainak 90 százalékát megfertőzi — de vajon hogy viselkedik az új élőhelyén? Hol fognak összegyűlni és táplálkozni?

Megjelent Európában a poloskák természetes ellensége!

Poloska petéből frissen kikelő darázs Fotó: Chris Hedstorm Poloska parazita képesek lesznek-e jelentősen visszaszorítani a poloska-populációt? Segíthetik-e a gazdálkodók a darazsak munkáját azzal, hogy például kevesebbet permeznek ott, ahol a rovarok összegyűlnek? Az eddigi tanulmányok alapján a jelölt nagyon ígéretes.

poloska parazita

Ugyan a laboratóriumi vizsgálatok során őshonos fajokat is megfertőzött a szamuráj darázs, de erősen kötődik a márványpoloskához. Idén májusban kísérleti jelleggel szamuráj darazsat engedtek el egy New Jerseyben lévő őszibarack ültetvényben.

Ugyan a faj egyelőre még nem telepíthető be bárhová szabadon, de ahol már bizonyítottan jelen van, ott hasonló kísérletekre lehetséges engedélyt kapni.

poloska parazita

A kutatást Nielsen és Kevin Rice entomológusok irányították. Sárga színű ragadós lapokat helyeztek ki az ültetvényben, melyekre csalinak poloska petecsomókat tettek.

  1. Ágyi poloskák jelei otthon: így tudod lebuktatni a vérszívó parazitákat - Otthon | Femina
  2. Spontán jelent meg a poloskák ellensége Adatvédelem Van egy haditervünk arról, hogyan védjük meg az időseket és közben hogyan tartsuk fenn az ország poloska parazita - mondta Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videóban, amelyben beszámolt a kormányülésen hozott döntésekről.
  3. Значит, теперь нас убьют.

A nyári ellenőrzéskor azt találták, hogy a darazsak nagyjából egyenletesen oszlottak el a barackfák és a közeli erdők között, ami azt jelenti, hogy a parazita megfelelően képes kontroll alatt tartani a kártevőt. A csapat tervei poloska parazita hamarosan azt is megvizsgálja, hogyan terjednek a darazsak más kultúrákban, nevezetesen a szójababban.

5 Horrible Parasites

Ezalatt Talamas újabb meglepetést kapott kaliforniai kutatóktól: egy másik Trissolcus parazitoid darázsfaj is előkerült, mely eredetileg Indiában és Pakisztánban őshonos. Az új faj egy másik behozott poloskafaj, a Bagrada hilaris petéjéből került elő. Weber szerint ezek a spontán megjelenések igencsak lelombozóak, hiszen arra emlékeztetnek, hogy az embernek kevesebb poloska parazita van a környezet alakításába, mint gondolnánk.

Az ágyi poloska kellemetlen parazita. De mégis, milyen állat lehet az, amelyik legszívesebben embervérrel táplálkozik? Ajánlom A poloska egyike azon istencsapásoknak, melyekről a modern ember hajlamos azt gondolni, hogy ebben az életben már nem fenyegethetik. Pedig nagyot hibázik, aki lebecsüli az apró állatokat, mert még mindig képesek megkeseríteni az életünket. Már csak a tágabb ismeretségi körünkben végzett adatgyűjtés is meggyőzhet arról, hogy a poloskavész korántsem a múlté, s manapság is szükség lehet a régi praktikákra és az újabb keletű módszerekre is.

További a témáról